Matthew Butt

TfL: “Sorry you didn’t like our shit plans for Elephant; we’ve responded by making them shitter”

Posted in cycling by bnathyuw on 21 August 2014

I responded to TfL’s consultation on improving Elephant and Castle. I criticised the inconsistent and confusing layout for cyclists, and the lack of consideration for pedestrian’s desire lines.

Here is their considered response (emphases mine):

Dear Stakeholder

Thank you for taking the time to provide us with your views on our proposals to transform Elephant & Castle Northern Roundabout.

After carefully considering all of the feedback received, we have made the decision to proceed with the scheme. This will include taking forward the design for northbound off-carriageway cycling provision along the Elephant and Castle Link Road as outlined in Option B. However, following feedback from the consultation and further traffic modelling, we will be making a number of modifications to the design.

A full report detailing the responses received during the consultation, our response to many of the issues raised, and a full explanation of the changes to the proposed design is now available at www.tfl.gov.uk/elephantandcastle.

In summary, the key changes we are proposing to the plans consulted on include:

  • Progressing with the design in Option B but with a widened footway and a commitment to carefully consider the materials used to build the off-carriageway cycle lane in order to manage the risk of pedestrian/cycle conflict
  • Considering additional improvements for cyclists who wish to remain on the carriageway, such as widening the bus lane on the Elephant and Castle Link Road northbound to 4.5m to offer space for cyclists to overtake buses, and introducing a new cycle feeder lane on the approach to St Georges Road to offer better protection to cyclists approaching the junction
  • Following concerns about the safety of the proposed cycle lane with segregated kerb southbound on the Elephant and Castle Link Road, we will instead offer a 4.5m bus lane and use road markings to encourage bus drivers to exit in agreed places. This should provide more space for cyclists overtaking buses and also make the potential conflict points clearer to cyclists
  • To address concerns about the right turn cycle movement into London Road, a two stage cycle crossing will be provided which will enable cyclists to cross in parallel and on the same signal phase as pedestrians
  • Following concerns about congestion and queuing we will add an additional right turn lane into St Georges Road to ensure traffic can clear through this turn. We will also add an additional lane on the approach to the junction from New Kent Road. The space for these additional lanes will be taken from the peninsula and will not move the highway closer to residential buildings
  • We will reduce London Road from four to three traffic lanes. This will retain the three mature trees, ensure the road does not significantly move closer to residential properties and will also offer a better road layout for cyclists
  • Following concerns about waiting and crossing times at the new pedestrian crossings we will increase the ‘green man invitation to cross’ times on a number of the crossings. However, most journeys will have increases in average travel time from waiting at signals, which will be similar to other crossings at busy junctions in London

We are also exploring implementing a 20mph limit through the junction. This would help to regulate traffic speeds and improve overall safety conditions for all users of the junction.

We are still considering the re-location of the bus stop for services towards Camberwell. Discussions are on-going with the owners of the new shopping centre regarding their design and the plans for the new London Underground station entrance. Once more is known we will be able to make a firm decision.

Now the decision has been taken to proceed, the updated design will be subject to a detailed design process and  more detailed safety audits. It is expected that construction work will commence in late spring 2015. The main highway works are scheduled to take approximately one year to complete.

We have commissioned urban design specialists to design the new areas of public space that are being created, as well as looking more broadly at the design for the wider urban realm across the interchange area. We are working closely with LB Southwark, the new owners of the shopping centre site and other key stakeholders to ensure plans evolve jointly. We will engage with local residents and users of the interchange on these plans later in the year.

Please feel free to email us at STEngagement@tfl.gov.uk if you wish to discuss our plans in further detail.

I can’t say I’m impressed.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: